Περί υψηλού μισθού…


Ο κύριος Μέγος (Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών) ανέφερε πως ο Ελληνικός Μισθός είναι αρκετά υψηλός.

Γι αυτήν την κουβέντα που είπατε, κύριε Μέγο (πιστεύω έστω και αμυδρά ότι ενδεχομένως θα πάρει το μάτι σας και αυτό το blog κάποτε. Αν όχι φροντίστε εσείς που το διαβάζετε να το διαβάσει και ο εν λόγο γραμματέας.) έχετε λάβει αν και ο χαμηλότερος μισθός επιτρέπει στον Έλληνα να έχει ένα αξιοπρεπές βοιωτικό επίπεδο; Από την στιγμή που μόνο και μόνο, η τιμή καυσίμων είναι ακριβή, και αυτού λόγο φορολογίας, περιμένετε να έχουμε φτηνά τρόφιμα και και αγαθά; Πως μπορείτε και λέτε ότι ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός από την στιγμή που ο συνάνθρωπός μου δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αμάξι του, πόσο μάλλον το πόσο ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για μεταφορά αγαθών, μόνο και μόνο αυτό αποτελεί παράδειγμα στο ότι ο ελληνικός μισθός δεν είναι χαμηλός σε σχέση με τα προϊόντα. Από ότι ξέρετε η τιμή των καυσίμων επηρεάζει κατά πολύ την τιμή των αγαθών.

Ακόμη το να αναφέρετε μισθούς ξένων κρατών και να τους συγκρίνετε με τον Ελληνικό δεν αποτελεί ορθό επιχείρημα λόγο ότι κάθε άτομο του κάθε κράτους έχει διαφορετική  άμεση και έμμεση φορολογία και τιμολόγηση στα προϊόντα. Και να το πάμε στα άκρα ο κατώτατος μισθός τις Ελλάδας είναι υψηλός σε σχέση με τις  Κίνας που κυμαίνετε περίπου στα 179€ (πηγή http://www.onlycy.com/122379-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8C%CF%82)  ας το χαμηλώσουμε τότε. Μην ξεχνάτε όμως πως στην Κίνα δεν έχουν ουσιαστικά 8ωρο, και ούτε δικαίωμα ελεύθερου λόγου ενώ η θέρμανση είναι με λιθάνθρακα λόγο ότι δεν αρκετά χρήματα για πετρέλαιο.

Τέτοιου είδους ανάπτυξη θέλετε; Πείτε το μας ξεκάθαρα. Για να ξέρουμε που να στέλνουμε τον φάκελο με τον άνθρακα ή που να πετάμε τις ντομάτες με τα ξυραφάκια. Γιατί αυτό σας αξίζει, και όχι προσωπικά μόνο σε εσάς σε όλους τους μετέχοντες στην πολιτική ζωή αυτού του κράτους, και απορώ με τα εν λόγο μέτρα στην οικονομία, πως ακόμη δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Γιατί, το τι ονομάζουμε ανάπτυξη εξαρτάτε από πια οπτική γωνία βλέπουμε την ανάπτυξη. Πχ. οι μεγαλοεπιχειρηματίες και επενδυτές βλέπουν ως ανάπτυξη το να μπορούν εύκολα, γρήγορα να μεγιστοποιούν το κέρδος τους (γι αυτό ούτως η άλλως είναι ο καπιταλισμός) ενώ ένας απλός μισθωτός οικογενειάρχης βλέπει την ανάπτυξη με το να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή περίθαλψη, να μπορεί να στέλνει το παιδί του σε σχολεία ενός αξιοπρεπούς εκπαιδευτικού συστήματος και να μπορεί να εξασφαλίζει ένα βιοτικό επίπεδο για την οικογένειά του έχοντας έναν καλό μισθό. Ακόμη οι οπτικές γωνίες της ανάπτυξης είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους λόγο ότι η κάθε οικονομική τάξη έχει την δική της άποψη για την ανάπτυξη, γιατί υπάρχουν κοινωνικά στρώματα με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους όπως βλέπετε από το παράδειγμα, για την ανάπτυξη  σύμφωνα με τον επιχειρηματία – επενδυτή χρειάζεται χαμηλός κατώτατος μισθός για όσο δυνατόν την μεγιστοποίηση της υπεραξίας (βλ. Μάρξ), αντ’ αυτού για την ανάπτυξη σύμφωνα με έναν μέσο οικογενειάρχη, αλλά και δική μου άποψη, χρειάζεται υψηλό κατώτατο μισθό.

Γι αυτό καλό θα ήταν, όσο μπορώ και σας το λέω ευγενικά και διατηρούμε την ψυχραιμία μας σαν λαός, να ανακαλέσετε την δήλωση σας ότι ο κατώτατος μισθός είναι αρκετά χαμηλός. Ειδάλλως όλο και κάποιος θα πάρει φόρα και θα προβεί σε ενέργειες που δεν θα είναι ήρεμες και πολιτισμένες εναντίων σας και βέβαια όχι μόνο σε εσάς αλλά και σε όλους που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή και διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Advertisements

2 thoughts on “Περί υψηλού μισθού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.