Περί Ανάπτυξης…


Τώρα τελευταία στην τηλεόραση όλο μιλάνε για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι μου γεννήθηκε η απορία τι είναι η πραγματική  ανάπτυξη;

Ας δούμε τώρα με αυτά που λέγονται στην τηλεόραση. Θέλουν να φέρουν ξένους επενδυτές ενώ έχουν μειώσει τους μισθούς και έχουν απολύσει η ενδεχομένως να απολύσουν ένα κάρο υπαλλήλους. Ταυτόχρονα αποκρατικοποιούν κρατικούς οργανισμούς. Αν συνδιαστεί ότι θέλουν να φέρουν ξένους επενδυτές μου έρχεται αυτό στο νου:

Δηλαδή ένα οικονομικό μοντέλο κοντά στο αμερικάνικο που το κράτος δεν έχει και τόσες πολλές επιχειρήσεις και σημαντικός τομέας παίζουν μεγάλες πολυεθνικές.

Αυτό το μοντέλο όμως είναι πραγματικά ανάπτυξη και πατάσετε η ανεργία. Για να είναι ανάπτυξη σημαίνει ότι ο απλός λαός θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του; (Πχ. στέγαση, σίτηση κλπ κλπ) και γενικά θα υπάρχει ένα βοιοτικό επίπεδο ζωής; Χμμ κοιτάξουμε ένα ανάλογο μοντέλο ας πάμε στην Κίνα.  Γι αυτό το μοντέλο έχουμε:

Χμμ όχι τόσο καλό μοντέλο παρόλο που κατά την γνώμη μου εκεί είναι ποιο κοντά με τα εν λόγο «εισαγώμενα» μέτρα, αν όχι σε τόσο βαθμό, δηλαδή είναι η «τέρμα τα γκάζια» version των μέτρων ή απλά το πραγματικό πρόσωπο. Λόγο ότι έχει εξής κοινά σημεία με το μέτρο ανάπτυξης με όσα ξέρω  προς στιγμήν.

 • Χαμηλοί μισθοί.
 • Μεγάλες και ξένες (μη Κινέζικες) εταιρείες που έχουν επενδύσει και έχουν κάνει εργοστάσια. (Όχι πως δεν υπάρχουν και μεγάλες αμιγώς κινέζικες μονάδες παραγωγής)
Υποσημείωση: Η Κίνα έχει Κουμουνιστικό καθεστώς. (Και αν αυτό είναι Κουμμουνιστός παρακαλώ τρυπήστε την μύτη μου, το σφυροδρέπανο και το αστέρι δεν σημαίνει πως σε κάνει ταυτόχρονα και Κουμμουνιστή)

Αυτό λέγετε ανάπτυξη? Εγώ δεν το νομίζω, εκτός αν εννοούν οικονομική ανάπτυξη το να αυξάνουν συνεχώς τον πλούτο τους κάποια μερίδα της ανθρωπότητας και οι υπόλοιποι ας πάνε να γαμηθούν.

Κατά την άποψή μου το να συνδέεις την ανάπτυξη με την μεγιστοποίηση του κέρδους απλά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ fail. Και έχω μια απορία είναι ντε και καλά αναγκαία και ικανή συνθήκη να μεγιστοποιείς το κέρδος για να έχεις ανάπτυξη και να είναι η μόνη συνθήκη; Εγώ προτείνω ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να καλύπτει τις εξής συνθήκες:

 1. Δυνατότητα να καλύπτει τουλάχιστον τις ομάδες αναγκών που βρίσκονται στα 2 κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας του Maslow για οποιοδήποτε άτομο είτε είναι Έλληνας πολίτης είτε είναι με προσωρινή άδεια διαμονής ή ακόμη και λαθρομετανάστης.
 2. Δυνατότητα να υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο παιδείας στην κοινωνία.
 3. Φορείς που ικανοποιούν την παραπάνω ανάγκες να είναι λειτουργικοί.
 4. Οι Ανάγκες 2 και 3 να γίνονται με το μικρότερο δυνατόν κόστος και να ικανοποιούνται βρέξει χιονίσει.

Γι αυτό προτείνω:

 • Τιμολόγηση βασικών αγαθών και προϊόντων όπως φάρμακα και τρόφιμα με βάση την οικονομική τάξη που είναι. Δηλαδή ο φτωχός το μακαρόνι θα το αγοράζει φτηνότερα από ότι ένας  ποιο ευκατάστατος.
 • Ο μισθός να προσαυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ένα άτομο. πχ. παιδία κλπ κλπ.
 • Δυνατότητα αγοράς χρόνου παραμονής στην Ελλάδα με βάση κάποιου τιμοκατάλογου. Έτσι οι τουρίστες και οι μετανάστες εκτός ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν χρόνο για να έρθουν και να πατάνε σε Ελληνικό έδαφος. Όχι πως έχω κάτι με τους μετανάστες και τους τουρίστες, καλοί χρυσοί άγιοι, αλλά και οι Έλληνες πρέπει κάπως να επιβιώσουν και το κράτος να βγάζει έσοδα. Είναι θέμα καθαρά επιβίωσης για να επιβιώσουμε πρέπει να πληρώσουν.
 • Δυνατότητα δημιουργίας μόνιμων πηγών εσόδων από εξωτερικά κράτη αλλά όχι με την μορφή δανείου. Δηλαδή απλά να το κράτος να κάνει εταιρείες στο εξωτερικό που θα προσφέρουν αγαθά με κάποιο κόστος και τα έσοδα θα λαμβάνονται από το ελληνικό κράτος. Πχ. Γιατί στην Γερμανία να μην υπάρχει Σουπερ Μάρκετ που μέτοχος είναι το Ελληνικό Κράτος. Έτσι κάθε φορά που θα αγοράζει ο Γερμανός πληρώνει το Ελληνικό κράτος. Έτσι δημιουργούνται «Money Roads» προς την Ελλάδα.
 • Οποιαδήποτε κέρδη από τα παραπάνω να ξοδεύονται πλήρως στον προϋπολογισμό για παιδεία και υγεία και αποζημιώσεις αλλά όχι για μισθούς διοικητικών υπαλλήλων.
 • Η μισθοί των διοικητικών υπαλλήλων και πολιτικών να είναι οι πρώτοι που θα θυσιάζονται και θα λαμβάνουν το μεγαλύτερο κούρεμα και μείωση και αν χρειαστεί να πρέπει να πληρώνουν και φορολογία.
 • Δημιουργία συστήματος που θα λειτουργεί με κοινωνικό νόμισμα με χρήση αποθετηρίων αγαθών: Δηλαδή κάποιος θα δίνει στο αποθετήριο κάποιο αγαθά και θα λαμβάνει κάποιες μονάδες σε κοινωνικό νόμισμα σαν credits που θα μπορεί να εξαργυρώνει σε επιχειρήσεις η και σε άλλα αποθετήρια.

Πιστεύω με τα παραπάνω θα μπορέσουμε κάπως να έχουμε κάποια σταθερή και αξιοπρεπή ανάπτυξη η τουλάχιστον θα εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.