Εναλλακτική Οικονομία


Βλέποντας ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα σε όλη την Νότια Ευρώπη  και έχει τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα στου οικονομικά ασθενέστερους.

Η έμπνευσή μου μου ήρθε από τα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας της Λατινικής αμερικής που Λαχαναπαραγωγοί έδιναν σε λέσχες τα λάχανα και έπειρναν creditos (κάποια credits) που ανταλλάσονταν σε άλλες λέσχες για αγαθά και υπηρεσίες.

Έτσι μου ήρθες η ιδέα: γιατί εγώ πχ. να  παράγω κάτι πχ.  να κάποιο λογισμικό να το βάζω σε ένα αποθετήριο και να πληρώνομαι με κάποιο είδος credit που μετά να μπορώ να αγοράζω σε κάποιο supermarket. Ακόμη θα μπορούσε η ανταλλαγή των credits να γίνει ηλεκτρονικά όπως η ανταλλαγή των bitcoins.

Έτσι προτείνω κάθε πόλη να έχει το δικό της αποθετήριο ή αποθετήρια αγαθών και υπηρεσιών. Και έτσι αντί να περιμένεις από το αφεντικό σου να σε πληρώνει αυτό απασχολείσαι.

Ακόμη  παρόμοια ιδεολογία, μπορεί να εφαρμοστεί και σε παραγωγή ενέργειας πχ υπάρχουν κοινότητες που παράγουν ενέργεια κάθε κοινότητα θα αποτελείτε από «ειδικούς» πχ. αγρότες που θα παράγουν βιοντίζελ ή και ελαιόλαδο για να καίει μια γεννήτρια, μηχανικούς που θα συντηρούν την μονάδα παραγωγής, donators που θα χρηματοδοτούν την μονάδα παραγωγής και αναλόγως το πόσο συνεισφέρουν (ή σε χρόνο ή σε χρήμα) στην μονάδα να πληρώνονται σε ενέργεια. Ακόμη μπορεί να εφαρμοστούν και εναλλακτικές μορφές ενέργειας πχ. φωτοβολταϊκά ή και ανεμογεννήτριες.

Μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιου είδους μορφή παραγωγή όπως η παραπάνω και σε άλλα αγαθά. Πχ. σε παραγωγή αυτοκινήτων (ειδικά άμα οι πρώτες ύλες πχ. αλουμίνιο προέρχονται από ανακύκλωση αυτοκινήτων).

Ακόμη μπορεί να παρέχει κάποια αντοχή  σε κρίσεις και να εξασφαλίζει ένα βασικό και αξιοπρεπές επίπεδο ζωής ακόμα και σε οικονομική εξαθλίωση. Βασικά προτείνω κάθε πόλη να οργανώνεται σε μικρά αποθετήρια που θα μπορεί να γίνονται συναλλαγές με ένα ενοιαίο κοινονικό νόμισμα. Και μετά σταδιακά να εξαπλώνεται σε όλη την χώρα ακόμα και στο διαδίκτυο σε μια μορφή ebay.

Εν ολίγοις αυτή είναι η πρόταση μου γιατί δεν μου αρέσει πως εξελίσσεται η οικονομία.

Advertisements

4 thoughts on “Εναλλακτική Οικονομία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.