Περί Τρομοκρατίας


Στις 11 Σεπτεμβρίου στο World Trade Center γνωστό και σαν δίδυμοι πύργοι έπεσαν 2 αεροπλάνα ένα στο εκάστοτε κτίριο. Έτσι άρχισε το μπαράζ του κινδύνου της τρομοκρατίας.

Το αεροπλάνο που πέφτει πάνω από το world trade center

Η κίνηση έχει ανοίξει το «κουτί της πανδώρας» όσο στην νομοθεσία αλλά και όσο τον πολέμο στο από της ΗΠΑ Αφγανιστάν και το κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Γι αυτό το ζήτημα θα απαντήσω στα εξής ερωτήματα:

  • Το θέμα είναι για ποιο λόγο η οργάνωση Al-Qaeda επιτέθηκε στο world trade center;
  • Τελικά ποιος οφελείτε από αυτό;

Για το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να δούμε πως ξεκίνησε η Al-Qaeda. Η αρχές τις Al-Qaeda είχε στον πόλεμο των δυνάμεων του Αφγανιστάν και ΕΣΣΔ εναντίων πολυεθνικών μουσουλμανικών δυνάμεων γνωστοί σαν Mujahideen. (Περισσότερες πληροφορίες για τον εν λόγο πόλεμο δείτε εδώ)
Για να είμαστε ποιο σαφείς οι Mujahiden ήταν ομάδες που διαπράττουν τον Ιερό πόλεμο γνωστό και σαν Jihad, δηλαδή με απλά λόγια πολεμούν στον δρόμο του Αλάχ. Οι ομάδες αυτές είχαν λάβει εκπαίδευση από την CIA. Πράγμα λογικό γιατί είχε συμβεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου (Ο εν λόγο πόλεμος διάρκεσε από τον Δεκέμβριο του 1979 έως τον Φεβρουάριο του 1989).

Με το πέρας του πολέμου αυτού προέκυψαν σε 3 στρατιωτικές ομάδες:

  • Την ομάδα των ταλιμπάν.
  • Την ομάδα τις Alqaeda
  • Και τους εναπομίναντες Mujahiden (που πολεμούσαν μεταξύ τους σε εμφύλιες συρράξεις

Η Al-Qaeda άρχισε να σχηματίζεται το 1988 από τον Osama-bin-laden και με το πέρας του πολέμου (ένα χρόνο μετά) άρχισαν να εφαρμόζουν jihad προς της ΗΠΑ. Με απλά λόγια είναι μια ομάδα που πολέμα άλλα κράτη και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ υποκινούμενη θρησκευτικώς.

Για το δεύτερο ερώτημα πρέπει να δούμε τι είναι τρομοκρατία. Σύμφωνα με την wikipedia:

Είναι η συστηματική χρήση βίαιου τρόμου σαν μέσο εξαναγκασμού.

Όμως ο όρος αυτός είναι αρκετά ασαφής. Τρομοκράτης είναι και ένας μαθητής που απειλεί βίαια άλλον συμμαθητή του για να αναγκάσει να του δώσει καραμέλα ή να κάνει μια βρομοδουλειά πχ. Να βάλει κατσαρίδες στην καρέκλα τις δασκάλας.
Ακόμη ετυμολογικά άνετα μπορούμε να δούμε ότι η λέξη προέρχεται από τα συνδετικά τρόμος+κρατώ. Δηλαδή με απλά λόγια η λέξη είναι συνώνυμη λέξη με τον εκφοβισμό.

Το θέμα όμως είναι ότι νομοθετικά οριοθετημένη στο σαφώς στο ποινικό δίκαιο (από ότι κατάλαβα μεταφράζοντας το «however, terrorism has no legally binding, criminal law definition» από το συγκεκριμένο λήμμα της wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism παρακαλώ πείτε μου σε σχόλια από κάτω αν κάνω λάθος.) Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί ο όρος αυτός για οποιοδήποτε σκοπό ανάλογα το πως το ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση στην νομοθεσία της. Πράγμα που κρύβει «βόμβες» κατά τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα πχ λόγο ασάφειας νόμου να μπορεί οποιοσδήποτε να ορίσει κάποιος σαν τρομοκράτης. Ακόμη βίαιος εκφοβισμός έχει χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ από κυβερνήσεις.

Ακόμα το νόημα της λέξης «τρομοκρατία» επηρεάζεται τόσο πολιτικώς όσο και συναισθηματικώς λόγο του ασαφούς ορισμού. Μελέτες έχουν δείξει πάνω από 100 ορισμούς της λέξης. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και για οποιοδήποτε πολιτικό σκοπό.

Έτσι, απατώντας στο δεύτερο ερώτημα, στην ουσία προσφέρει οφέλη σε πολιτικούς η και άτομα που θέλουν να υποκινήσουν μάζες εκμεταλευόμενος τον θρησκευτικό φανατισμό κάποιων τρίτων ομάδων. Δηλαδή η al-Qaeda, και οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, στην ουσία προσφέρει ευκαιρίες άθελά της σε τρίτους να μπορούν με την λέξη τρομοκρατία να εφαρμόζουν νομοσχέδια-εκτρώματα και να κόβουν βασικές πολιτικές και ανθρώπινες ελευθερίες. Η ακόμη να μπορούν να δίνουν εύκολα κατηγορητήριο σε όσους δεν τους «αρέσουν».

Πηγές:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.