Κοινωνία και ελεύθερο λογισμικό μέρος 2: Επιχειρηματικότητα και ελεύθερο λογισμικό 2


Σε προηγούμενο άρθρο μου έχω βάλει κάποιου λόγους γιατί είναι καλό οι Ελληνικές εταιρείες πληροφορικής είναι καλό να παράγουν Ελεύθερο Λογισμικό. Αλλά πιστεύω πως έχω κάποιες ελλείψεις και θέλω συμπληρώσω κάποια πράγματα  να επικεντρωθώ και στην χρήση του ελευθέρου λογισμικού για τις επιχειρήσεις.

Κατ αρχάς θέλω να συμπληρώσω και να διαλευκάνω ένα σημείο στο προηγούμενο άρθρο της σειράς αυτής. Το σημείο ανέφερα ακριβώς:

Μειωμένο κόστος παραγωγής υπηρεσιών που βασίζονται σε λογισμικό: Γιατί θα έχεις μια κοινότητα που με μεράκι θα το αναπτύσει και θα το συντηρεί, αλλά και να το προωθεί τσάμπα. Άρα μεγαλύτερη υπεραξία άρα περισσότερα κέρδη στις τσέπες σας σύμφωνα με τον Marx. (Οκ οκ ούτε εγώ θέλω να είμαι μέρος άβουλης μηχανής αντί για άνθρωπος αλλά βάζω κάθε προσιτό επιχείρημα για να προωθήσω την ιδέα.)

Πέρα από την κοινότητα θέλω να πω και πως μπορεί στο προϊόν ελευθέρου λογισμικού μπορεί να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και άλλες εταιρείες και άτομα που ωφελούνται από αυτό, ακόμη και ανταγωνιστές. Όμως με την κατάλληλη licence μπορείτε να βάζετε τους ανταγωνιστές σας και τα άλλα άτομα να βάζετε να δουλεύουν για εσάς. Και αποτελεί καλή ευκαιρία με λιγότερο προσωπικό να κάνετε πολύ περισσότερα. Γιατί πέφτουν περισσότερες ιδέες στο project σας γι αυτό απλά πρέπει να κάνετε leech τις ιδέες. Εφόσον με copyleft licence απλά κλειδώνεται τους ανταγωνιστές σας στο τι θα κάνουν με τους να αναγκάζεται να έχουν την ίδια licence με τους όρους που ορίζεται εσείς.

Ακόμη λόγο ότι πολλά project ελευθέρου λογισμικού μπορεί να έχουν λύσει ήδη ένα πρόβλημα που μπορεί να καλείστε να αντιμετωπίσετε. Πχ. Η εταιρεία σας καλείτε να αναπτύξει ένα EMR σύστημα αντί να το κάνετε from scratch μπορείτε να αξιοποιήσετε το OpenMRS και να το προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του πελάτη σας.  Έτσι δεν χρειάζεται να ξοδεύεται πολλές ώρες και χρήμα για να «ανακαλύπτεται τον τροχό από την αρχή».

Ακόμη με το ελεύθερου λογισμικού είστε σε θέση να έχετε ένα project που θα είναι πάντα βιώσιμο. Είτε παράγεται ελεύθερο λογισμικό είτε χρησιμοποιείται ελεύθερο λογισμικό στην επιχείρησή σας.  Δε στην πρώτη περίπτωση αν η εταιρεία σας έχει πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για το στήσιμο μιας πλατφόρμας λογισμικού και για κάποιον χ-ψ λόγο η εταιρεία ή το άτομο που το ανέπτυξε το παρατάει (πχ. λόγο ότι πτώχευσε) .  Εσείς μπορείτε απλά να βάλετε έναν developer να το συντηρεί και να το αναπτύσσει η και ακόμη να το βγάλετε και εσείς σαν προϊόν με άλλη ονομασία αν βλέπεται ότι έχει ζήτηση ακόμη το προϊόν λογισμικού που χρησιμοποιείται. Όμως συμβαίνει και το αντίστροφο ότι παρατάτε εσείς μπορεί να το συνεχίσει κάποιος άλλος έτσι άμα δείτε ότι αυτό που παρατήσατε αρχίζει και γίνεται ξανά δημοφιλές μπορείτε να το ξαναρχίσετε από εκεί που το έφτασε στην ανάπτυξη η άλλη εταιρεία και χωρίς κόπο να έχετε ένα σύστημα ποιο εξελιγμένο ακόμη και με άλλη στάμπα και επωνυμία.

Τέλος θα μπορείτε να παράγεται λιγότερο ευάλωτο σύστημα και ποιο ασφαλή πλατφόρμα λογισμικού γιατί οποιοσδήποτε μπορεί άμεσα να αρχίζει να αναπτύσσει ένα patch για μια αδυναμία ασφαλείας που έχει η πλατφόρμα  του λογισμικού σας έτσι μπορείτε άμεσα να έχετε μια ποιο ασφαλή πλατφόρμα από αυτή των ανταγωνιστώ σας. Ακόμη αν χρησιμοποιείται ελεύθερο λογισμικό θα έχετε ποιο συχνά ενημερώσεις ασφαλείας (με την προυπόθεση ότι τις κάνετε) και καινούρια features που ενδεχομένως να σας λύνουν τα χέρια. Με απλά λόγια, θεωρητικά, έχετε περισσότερα σε μικρότερο κόστος.

Προηγούμενο Άρθρο Της Σειράς

1 thought on “Κοινωνία και ελεύθερο λογισμικό μέρος 2: Επιχειρηματικότητα και ελεύθερο λογισμικό 2

  1. Παράθεμα: Κοινωνία και Ελευθερο λογισμικό. Μέρος 1: Επιχειρήσεις και Οργανισμοί | Pc_magas' Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.