Copywright και Νταβατζιλίκι.


copywright_purple_pimp_hat
Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για διάφορα θέματα ας πούμε πρώτα τι εστί Copywright. Με απλά λόγια και σύμφωνα με την Wikipedia είναι το δικαίωμα που παραχωρείτε σε κάποιο άτομο που του επιτρέπουν:

  • Να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα σε αυτό.
  • Να μπορεί να δημιουργεί αντίγραφα του έργου του.
  • Να μπορεί να βγάζει χρήματα από αυτό και να το τροποποιεί όπως θέλει.

Συνήθως άτομα που δεν έχουν copywright σε έργο νόμιμα για να κάνουν κάτι από τα παραπάνω ζητούν άδεια από αυτόν που έχει τα copywrights (Ελληνιστί Πνευματικά Δικαιώματα).

Όμως πολλές φορές γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος και δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία σε περίπτωση κατάχρησης. Εδώ θα μελετήσουμε 3 περιπτώσεις:

Πρώτη Περίπτωση:

Κλείσιμο καναλιών youtube και κατέβασμα βίντεο σε περίπτωση που δεν αρέσει το περιεχόμενο σε κάποιους. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται κατά κόρων σε βίντεο που περιέχουν review διάφορων ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Και για του λόγου του αληθές.

Εδώ αναφέρει ξεκάθαρα ότι κατέβασαν το βίντεο λόγο ότι έλεγε σε αυτό ένα παιχνίδι δεν ήταν τόσο καλό εξαιτίας ότι δεν άρεσε στην εταιρεία, με απλά λόγια λογοκρισία και ως γνωστόν καταδικάζει την ελευθερία του λόγου.

Δεύτερη Περίπτωση:

Στα εν λόγο βίντεο αναφέρει το πως μια εταιρία και μια έλλειψη νόμου επιτρέπει κάποια άτομα να πάνε φυλακή και με το έτσι θέλω να εισπράττει χρήματα για δικαιώματα.

Τρίτη περίπτωση:

Η Finos Films κατεβάζει τις ταινίες στο youtube λόγο πνευματικών δικαιωμάτων. (Πηγή)

Αξιοσημείωτο είναι το παρόλο που η νομοθεσία και η εκάστοτε εταιρία νοιάζεται για τα copywrights δεν νοιάζεται για το πόσο ηθικά γίνεται. Δηλαδή ισοπεδώνουν αξίες και δικαιώματα για την έννοια του copywright. Και στην τρίτη περίπτωση στο να διατηρηθεί και να προωθηθεί μέρος του πολιτισμού ενός έθνους.

Ακόμη και στα νομοσχέδια και νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιο συγκεκριμένα στο Ελληνικό νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων το ότι θέτει μια ΕΤΑΙΡΙΑ να κάνει κουμάντο στα copywrights και με το έτσι θέλω να μπορεί να εισπράττει λεφτά από πνευματικά δικαιώματα χωρίς να ορίζει κάποιο πλαίσιο προστασίας από κατάχρηση του δικαιώματος και χωρίς να θέτει αυστηρά πλαίσια λειτουργίας απλά είναι σαν να νομιμοποιεί το άτομο ή τον ληστή που θα μου ζητήσει με το έτσι θέλω κάποια χρήματα. Ακόμη μου θυμίζει αυτό και ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει στο ΣΚΑΙ που ανάφερε ότι κάποιες συμμορίες στις ΗΠΑ ζητούσαν κάποιο μερίδιο των εισπράξεων από πόρνες σαν «φόρο» ειδάλλως τις σκότωναν με το έτσι θέλω.

Μπορείτε να μου πείτε «οκ οκ μπλα μπλα μπλα εδώ δεν έχουμε να φάμε και εσύ μας μιλάς για copy-πως-τα-λένε». Ναι αλλά το copywright αποτελεί πλέον κατά την ταπεινή μου γνώμη θα συνεχίζεται να αποτελεί σαν μέσο, όχι προστασίας των δημιουργών, αλλά σαν μέσο φίμωσης έτσι σε συνδυασμό το ότι ολοένα και περισσότεροι έχουν πρόσβαση με περισσότερο από ένα τρόπους στο διαδίκτυο (smartphones, tablets, desktops, laptops κλπ κλπ) που ο καθένας μπορεί να βάλει μια εικόνα ή ένα βίντεο που ίσως να παίζει μια μουσική που έχει πνευματικά δικαιώματα και το περιεχόμενό του και να έχει σαν στόχο για αντίδραση και ευαισθητοποίηση σε κάποια θέματα που να αρέσουν και να ωφελούν σε λίγα και «εκλεκτά» άτομα (πχ. πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ κλπ) λχ. περικοπή μισθών και συντάξεων, περιβαλλοντική καταστροφή, οτιδήποτε αποτελεί κακώς κείμενο και δίνει χρήμα και εξουσία σε λίγα άτομα που δεν νοιάζονται για το περιβάλλον και την αξία της ανθρώπινης ζωής και ελευθερίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.